Naslovnica Politika “SDP neće podržati kandidate SNSD-a”

“SDP neće podržati kandidate SNSD-a”

127
foto: Patria/Facebook

Sarajevo — SDP neće podržati kandidate SNSD-a pri izboru izaslanika iz Republike Srpske za Dom naroda Državnog parlamenta. Od svojih principa neće odustati, te nemaju namjeru pomoći SNSD-u u težnji da i u novom sazivu Doma naroda, umjesto tri, dobiju četiri izaslanika i u još jednom mandatu upravljaju mehanizmom blokade.

Stoga, odluka Predsjedništva SDP-a je da podrže dopredsjednika stranke Vojina Mijatovića, kojeg je za Dom naroda BiH kandidirao Pokret za državu.

No, do konačne odluke, SDP će pružiti šansu opoziciji iz RS-a da još jednom pokušaju usaglasiti stav i možda zajedno nastupiti u Narodnoj skupštini kad budu birali izaslanike.

“Smatramo da niko ne treba imati četiri delegata i SDP ni na koji način neće biti taj koji će omogućiti bilo kome da ima četiri delegata. SDP ima svoje listu, smatramo da je fer i pošteno da stojimo iza svog kandidata. U ponedjeljak ćemo pozvati predstavnike opozicionih partija iz RS-a na razgovor, da vidimo možemo li doći do nekog zajedničkog stava”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“SDP će, naravno odlučiti. Za razliku od SDA i DF-a, mi ne bježimo od odgovornosti. SNSD je zvanično saopćio je gospodin Dodik da imaju 56. Tvrdim vam da ta tri nisu iz Pokreta za državu”, kazao je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, prenosi federalna.ba.

(StarMo)