Naslovnica Politika SDP: Manipulacija vjerskim simbolima

SDP: Manipulacija vjerskim simbolima

340
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Kantonalni odbor SDP BiH HNK u saopštenju za javnost najoštrije osuđuje “nastavak skrnavljenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Starog Grada u Stocu, kao i popratnu manipulaciju vjerskim simbolima”.

“Naglašavamo da je od početka SDP BiH energično i nedvodmisleno zagovarao zaštitu ovog nacionalnog spomenika i tražio provedbu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i propisanih mjera priječenja dalje devastacije, te sanacije i obnove ovog važnog historijskog spomenika”, stoji u saopštenju.

Iz SDP-a pozivaju Predsjedništvo BiH da stavi van snage neustavnu odluku, kojom su iz sastava Komisije izbačeni međunarodni članovi, te da imenuje Komisiju u punom, ustavom propisanom petočlanom sastavu.

“Tražimo da Predsjedništvo BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlada FBiH ispune svako svoju zakonsku obavezu i zaštite ustavni poredak i nacionalni spomenik BiH Stari Grad u Stocu. Ističemo da je gradnja na stolačkom Starom Gradu proglašena nelegalnom kroz obavezujuću odluku Komisije, ali i rješenje federalnog urbanističkog inspektora iz 2004. godine, koje je, koliko nam je poznato, bilo na snazi do posljednjih dešavanja”, navodi se u saopštenju.

U SDP-u ne smatraju slučajnim da se oko stolačkog Starog Grada pokreću sporne aktivnosti “koje unose nemir i polarizuju lokalno stanovništvo, ali i širu javnost upravo uoči lokalnih izbora”.

(StarMo)