Naslovnica Politika SDP: Krajnje vrijeme da visoki predstavnik kazni Dodika

SDP: Krajnje vrijeme da visoki predstavnik kazni Dodika

206
foto arhiva

Sarajevo — Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da je krajnje vrijeme “da visoki predstavnik u skladu sa svojom ustavnom obavezom i ovlaštenjima kazni prijetnje, neustavno djelovanje, širenje mržnje i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika”.

SDPBiH, istovremeno, navodi kako je nastavak uvreda i sataniziranje pojedinih medija dokaz da Milorad Dodik nema namjeru odustati od svoje iracionalne, totalitarne politike.

“Poređenje entiteta RS sa historijskim evropskim regijama poput Katalonije, te nesuvislo povezivanje administrativnog statusa ove dejtonske kategorije sa složenošću historijskih i unutrašnjih političkih odnosa u Španiji, samo su dokaz da Milorad Dodik ne odustaje od svojih iracionalnih težnji. Njihovim nametanjem u dublju krizu i političku kaljužu gura sve građane i državu Bosnu i Hercegovinu, ugrožavajući njenu demokratsku, ekonomsku, evropsku i NATO perspektivu”, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se u saopćenju nadalje navodi, “jasno je da Dodik, osokoljen političkom moći koja mu je dodijeljena u državnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti političkim dogovorom vladajuće koalicije, nema namjeru promijeniti svoj pravac djelovanja”.

“Već je očito da u trenutnom omjeru snaga nije moguće očekivati da se parlamenti i Vijeće ministara, kojim u saradnji sa svojim partnerima upravlja SNSD, konačno počnu baviti svojim poslom, odnosno rješavanjem teške ekonomske, demografske, pravosudne i ukupne političke krize u koju je doveden i entitet RS i Bosna i Hercegovina”, upozorava SDPBiH.

Posljednji primjer za to, kako iz ove stranke navode, su najave kako smjena Visokog sudskog i tužilačkog vijeća neće biti izglasana u Domu naroda, iako je za nju glasala većina u Predstavničkom domu, uključujući i zastupnike iz RS-a.

“Upravo Dodikovo obilato korištenje moći za zaustavljanje svih procesa u državi, na šta smo blagovremeno upozoravali, jeste razlog da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko konačno počne koristiti svoje ovlasti i na primjeren način kazni Milorada Dodika, ali i svakog onoga ko direktno podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, navodi se u reagiranju.

Stoga, SDPBiH očekuje od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da vršenjem svojih dužnosti učini “da jedina sličnost između Dodika i Puidgemonta bude ta da su obojica odstranjeni iz političkog života”.

(StarMo)