Naslovnica Politika SDP HNK traži odluke za završetak školske godine

SDP HNK traži odluke za završetak školske godine

338

Mostar — SDP Hercegovačko-neretvanskog kantona u saopštenju za javnost traži od Ministarstva obrazovanja i Vlade HNK “pravovremen angažman u cilju njegovog adekvatnog završetka u trenutnim prilikama, koji će ujedno omogućiti i redoviti početak nove školske godine”.

SDP to traži “svjesni činjenice da je prekid nastave u svim školskim i visokoškolskim ustanovama u HNK doveo do ugrožavanja cijelog obrazovnog procesa u kantonu”.

Traže da Vlada HNK i Ministarstvo donesu odluku o datumu završetka školske 2019/20. godine u vanrednim okolnostima, jer je već sada izvjesno da se školska godina neće moći okončati na način i u vremenu predviđenom Zakonom.

Traže i donošenje odluka koje će omogućiti svim učenicima uspješan završetak ove školske godine i njihov upis u narednu školsku 2020/21 godinu.

Zahtijevaju i da se osmisle načini nadoknade propuštene praktične nastave u narednoj školskoj 2020/21. godini koja nije mogla biti obuhvaćena nastavom na daljinu u tehničkim i srednjim stručnim školama.

Potrebno je, smatraju u SDP-u, utvrditi način i procedure elektronskog apliciranja pri upisu učenika u srednje škole za školsku 2020/21. godinu.

“Uz konsultaciju sa visokoškolskim ustanovama i fakultetima kao i epidemiolozima, donese Odluku o mogućim redovnim i vanrednim rokovima kao i načinu polaganja ispita, bez ugrožavanja zdravlja kako studenata tako i njihovih profesora (ovom odlukom bi trebalo pomoći studentima na najbolji način da nastavak njihovog obrazovanja pretrpi najmanju moguću štetu)”, dodaje se u saopštenju.

SDP HNK smatra, da se pri donošenju Odluka vezanih za obrazovanje, nikako ne smije isključiti Skupština kantona, niti zanemariti mišljenje i stavovi radnika u obrazovanju.

(StarMo)