Naslovnica Politika SDP HNK: Ponašati se odgovorno

SDP HNK: Ponašati se odgovorno

253
foto: ilustracija

Mostar — Kantonalni odbor (KO) SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), povodom novonastale situacije zbog širenja virusa COVID-19 na području tog kantona, u saopštenju za javnost poziva sve građane i institucije da poštuju propisane naredbe, mjere i preporuke od nadležnih vlasti i institucija.

“Ponašati se odgovorno i slijediti upute jedini je način na koji možemo zaštiti svoju porodicu, komšije i prijatelje”, navode iz SDP-a.

S obzirom na incidentnu situaciju koja se dogodila u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i vijest o širenju koronavirusa na druge općine u HNK od Vlade HNK i svih općinskih vlasti zahtjevaju maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i istinito svakodnevno informiranje javnosti.

“Zbog toga tražimo da službe Vlade HNK počnu putem web stranice svakodnevno ažurirati podatke o broju urađenih testiranja na COVID-19, o broju zaraženih kao i o broju građana kojima je naređena samoizolacija na podrčju svake od općina u HNK”, zahtijevaju iz SDP-a.

S obzirom na vijest o velikom broju ljekara i medicinskog osoblja u SKB Mostar koji se trenutno nalaze u samoizolaciji, pozivaju Vladu HNK da hitno razmotri mogućnost angažiranja doktora koji su penzionisani, kao i onih koji se eventualno nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Također, očekujeu od svih ljekara koji su angažirani u privatnim zdravstvenim ustanovama da hitno daju svoj doprinos.

“Ovim putem želimo još jednom iskazati moralnu podršku svim zdrastvenim radnicima, ljekarima, medicinskom i drugom osoblju u zdravstvenim ustanovama koji se ovih dana bore s opasnim virusom, ali i s neodgovornim pojedincima koji ne razumiju ili ne žele razumjeti opasnost koja prijeti. Smatramo da nadležne vlasti moraju hitno i oštro sankcionirati svako neodgovorno ponašanje, a pogotovo kršenje izrečenih mjera izolacije”, navode iz SDP-a.

Očekuju i da nadležni kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica, “umjesto da u javnost ‘gura’ glasnogovornike i ljekare”, konačno kao ‘prvi čovjek’ zdravstva u HNK preuzme odgovornost i “nakon višednevne uporne šutnje cjelokupnoj javnosti objasni šta njegovo ministarstvo konkretno čini u trenutnoj situaciji”.

(StarMo)