Naslovnica Politika SDP BiH: To je novi udar na novčanike građana…

SDP BiH: To je novi udar na novčanike građana…

108

Sarajevo — Socijaldemokratska partija BiH smatra da Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima “predstavljaju samo novi udar na novčanike građana i apsolutno neprihvatljivim u formi i rješenjima koja su predložena”.

“Već po prvim reakcijama stručne i zainteresirane javnosti jasno je da se radi o predatorskim i prevarantskim zakonima vlasti koji imaju samo jedan cilj, a to je da se osigura stabilan novčanik bahatoj politici Vlade FBiH direktno preko leđa ionako iscrpljenih radnika.

Klubovi SDPBiH u oba doma Parlamenta FBiH će, kao i uvijek do sada, biti aktivni sudionik i ponuditi bolja rješenja kroz amandmane, a za koja smo uvjereni da će istinski omogućiti povećanje plata radnicima i rasterećenje privrednika, što sa vladinim zakonima uopšte nije slučaj.

I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i Zakona o minimalnoj plati koji je predložen od strane sindikata, a podržanog od strane gotovo svih političkih subjekata. Uostalom, vladu i Parlament FBiH na to obavezuje i usvojeni zaključak iz 2019. godine kojeg su tada predložili SDP i SBB, a koji imperativno nalaže da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta poreskih zakona i usvojen u istom paketu” – stoji u saopćenju SDP BiH.

(StarMo)