Naslovnica Politika SDP BiH: Prestanite sa napadima na Hadžifejzovića

SDP BiH: Prestanite sa napadima na Hadžifejzovića

515
Senad Hadžifejzović

Sarajevo — SDP BiH se oglasio saopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje javne napade i pritiske na istaknutog bosanskohercegovačkog medijskog radnika Senada Hadžifejzovića”. Pozvali su SDA da “obustavi kampanju javnih napada na njega”.

– Pravo je svakog novinara, pa tako i Senada Hadžifejzovića, da iznosi svoje stavove, saznanja i kritiku u javnom prostoru, kao što je i pravo prozvanih da na istu odgovore svojim stavovima i kontraargumentima, ukoliko ih imaju. Međutim, kada se odgovor svodi na napad na ličnost umjesto na iznesene stavove, a kritiku zamijene uvrede i blaćenje, tada se može govoriti samo o javnom linču novinara. Smisleno oponiranje iznesenim činjenicama, koje u slučaju napada na Senada Hadžifejzovića izostaje, zamijenjeno je govorom mržnje”, navode iz SDP-a.

Iz ove stranke ističu da su i “dužnosnici njihove partije također nerijetko izloženi medijskoj kritici i predmet su čestih utemeljenih i neutemeljenih negativnih novinarskih izvještavanja, pa i ciljanih medijskih protivkampanja”.

Dodaju i da smatraju da zalaganje za prava novinara i stajanje u njihovu zaštitu ne smije biti stvar selektivnog, nego principijelnog nastupa”.

U svakom slučaju, smatramo da zbog svojih zasluga za razvoj novinarstva i slobodne riječi od vremena agresije do danas, Senad Hadžifejzović nije zaslužio gromoglasnu šutnju novinarskih udruženja – stoji u saopćenju SDP BiH.

 

(StarMo)