Naslovnica Politika SDP: “Antifašista” Čović

SDP: “Antifašista” Čović

132
Dragan Čović

Sarajevo — Posjeta lidera HDZ-a simpozijumu o antifašizmu u Krakowu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, bila bi normalna stvar da se istim slučajem ne radi o vladaru trećine resursa BiH Draganu Čoviću, saopšteno je iz Foruma mladih SDP-a BiH.

U saopštenju se navodi da dugogodišnje odbijanje HDZ-a da glasa za Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija govori sve o stvarnom stavu prema časnoj antifašističkoj borbi. Ipak, dodaje se, pred licem Evrope, koja je nastala na antifašističkoj borbi, čak i jedan Čović mora pognuti glavu pred žrtvama i odati počast stradalim.

“Jasno je da Čović ima dva lica, jedno za evropsku javnost i drugu za domaće prilike. Stoga, pozivamo Čovića da slijedi vlastiti primjer antifašizma iz Krakowa i izmijeni nazive ulica po Mostaru, a koje su imenovane po nacifašističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Upravo oni su slali ljude u koncentracione logore. Ideologija koja ih je poslala tamo i dalje živi kroz revizionistički pristup HDZ-a BiH prema pitanjima prošlosti”, navodi se u saopštenju.

FOM SDP BiH smatra da je “sramotno da Čović svojim postupcima pred civilizovanim svijetom gazi časnu borbu hercegovačkih partizana, a koristeći političku poziciju predstavlja svoje ideje za ideje cijelog naroda”.

Navode da će Forum mladih SDPBiH uvijek predstavljati drugačiji glas svih naroda u BiH, “uključujući glas Hrvata koji su pobjegli trbuhom za kruhom pod vladavinom kriminalne organizacije HDZBiH”.

(StarMo)