Naslovnica Politika SDA: Tužilaštvo da se prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima

SDA: Tužilaštvo da se prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima

475
foto arhiva

Sarajevo — Obilježavanje neustavnog Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA) te zatražili da se bh. pravosuđe “prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima i da počne raditi svoj posao”.

“SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta. RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona”, navode iz SDA.

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, nastavljaju, politički predstavnici entiteta RS-a slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin.

“Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao Dana RS-a, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH”, navodi se dalje.

Iz SDA kažu i kako je krajnje vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje.

(StarMo)