Naslovnica Politika SDA: Tegeltija moralizira, a šta je sa aferom “Potkivanje”?

SDA: Tegeltija moralizira, a šta je sa aferom “Potkivanje”?

396
foto arhiva

Sarajevo — Nakon što je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija pozvao SDA da prestane s pritiscima na Tužilaštvo BiH i opstrukcijama istrage o aferi “Respiratori”, stigao je odgovor iz SDA da Tegeltija ne treba moralizirati nego biti smijenjen zbog afere “Potkivanje”.

“Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao da podnese ostavku ili bude smijenjen. Razumljivo je da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi ‘Potkivanje’, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimak i način rada predsjednika VSTV-a”, poručili su iz SDA, prenosi Klix.ba.

Ističu da je poražavajuće da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran.

“I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio provjerenje u dio pravosuđa kojima rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može da govori o nezavisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud”, stoji su saopćenju SDA.

Jedini “pritisak” koji SDA pravi prema pravosuđu, navodi se, jeste zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva krivična djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH.

“Ne mogu Tužilaštvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš pritisak ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegovanih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sistem”, poručuju iz SDA.

(StarMo)