Naslovnica Politika SDA: Sumnja u namjere vlasti entiteta RS…

SDA: Sumnja u namjere vlasti entiteta RS…

201
foto arhiva

Banja Luka — Odluka skupštinske većine u entitetu RS da odbije sva četiri zaključka kluba “Zajedno za BiH” stvara opravdanu sumnju u namjere vlasti entiteta RS vezano za uvođenje vanrednog stanja, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA smatra da je potrebno, u skladu sa Ustavom, “ubrzati procedure donošenja odluka vezanih za stanje krize uzrokovano pandemijom koronavirusa, te navodi da zastupnici iz ove stranke principijelno nisu protiv uvođenja vanrednog stanja”.

Ipak, uznemirujuća je činjenica da je većina u NSRS odbacila zaključke kojima smo tražili da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima. S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati ‘državljane FBiH’, odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti entiteta RS – navodi se u saopćenju.