Naslovnica BiH SDA: Presuda Vikiću – poraz pokušaja relativizacije agresije

SDA: Presuda Vikiću – poraz pokušaja relativizacije agresije

109

Sarajevo — Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je u saopštenju za javnost prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom su Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni odgovornosti za ratni zločin koji im se stavljao na teret.

“Postupak protiv Vikića i Pušine jedna je u nizu potvrda postojanja očigledne namjere da se masovnim podizanjem optužnica protiv starješina Armije i MUP-a RBiH pokušava izmijeniti karakter rata i relativizirati agresija izvršena na BiH, dok je presuda još jedan poraz kreatora takvih pokušaja”, navode iz SDA u saopštenju za javost.

Dodaju da su Vikić i Pušina imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i takva uloga je ovom presudom i potvrđena.

SDA poziva Tužilaštvo BiH i sve ostale nadležne pravosudne institucije da se aktivnije posvete istraživanju i procesuiranju stvarno odgovornih za ratne zločine, naročito onih sa A liste Haškog tribunala, za koje je osnovana sumnja već utvrđena, a brojni dokazi prikupljeni.

“Pokušaji vještačkog izjednačavanja jedinih legalnih vojnih i policijskih formacija u BiH sa paravojskama i parapolicijama čije je zločine utvrdio Haški tribunal mora prestati jer to nije način kojim se može zadovoljiti pravda i omogućiti prevazilaženje ratnog naslijeđa”, kažu iz SDA, prenosi Novinska agencija Patria.

(StarMo)