Naslovnica Uncategorized SDA pozvala ne provedbu presude Sejdić-Finci

SDA pozvala ne provedbu presude Sejdić-Finci

420
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Stranka demokratske akcije povodom 10. godišnjice donošenja presude u slučaju ”Sejdić-Finci” poziva sve relevantne političke faktore da se istinski posvete implementaciji te presude.

Zapanjujući su podaci organizacija za zaštitu ljudskih prava, po kojima čak 400.000 građana nema pravo da bude demokratski izabrano u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, samo zbog svoje etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta. Diskriminiranu skupinu od čak 12 posto stanovništva Bosne i Hercegovine čine pripadnici nacionalnih manjina, etnički neizjašnjeni građani, kao i Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS i Srbi u entitetu FBiH, saopćeno je iz SDA.

Iz stranke poručuju da bilo kakvo produbljivanje sistema etničke diskriminacije neće dobiti podršku SDA, jer je u suprotnosti s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Osiguravanje punih političkih prava i jednakosti svih građana pred zakonom, bez obzira na etničku pripadnost ili prebivalište, mora biti apsolutni prioritet kada su u pitanju svake buduće izmjene Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine, stav je SDA.

To je ujedno i jasno propisana obaveza iz mišljenja Evropske komisije, koju moraju poštovati i provesti svi oni koji tvrde da su za nastavak EU puta naše zemlje, navodi se u saopćenju.

(StarMo)