Naslovnica Politika SDA: Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija BiH

SDA: Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija BiH

249
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio zaključak kojim pozivaju sve političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

Također, SDA u zaključku podržava inicijativu Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine, te pozdavlja poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH”, jedan je od zaključaka.

Također, SDA traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

Od Vijeća ministara SDA traži da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora, prenosi Patria.

SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

“Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata”, kaže se u zaključcima Kolegija SDA.

(StarMo)