Naslovnica Politika SDA pozdravila zaključke opozicije, ali upozorava…

SDA pozdravila zaključke opozicije, ali upozorava…

121

Sarajevo — Stranka demokratske akcije pozdravila je zaključke opozicionih stranaka iz Federacije BiH koje djeluju u Parlamentranoj skupštini BiH, ali smatraju da u zaštiti države “ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju”.

Ovi zaključci na tragu su zajedničkih stavova predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, definiranih u ranijim razgovorima, kao i javno proklamovanih stavova većine stranaka iz probosanskog bloka, saopćeno je iz SDA.

– SDA ostaje pri čvrstom stavu da bi probosanski blok morao biti potpuno jedinstven u suprotstavljanju secesionističkoj politici SNSD-a, kao i u aktivnostima prema prijateljima iz međunarodne zajednice, koji pokazuju novu odlučnost u podršci Bosni i Hercegovini – saopćeno je.

Trenutna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima, saopćeno je.

– Nikakvih podjela, rigidnog odnosa i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. Ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi situacija kakvu smo imali prilikom pada Aprilskog paketa – saopćeno je.

SDA očekuje da kompletan politički probosanski blok, akademska i medijska zajednica, svaki pojedinac iz domovine i dijaspore koji može dati doprinos, zajedno s našim prijateljima u svijetu, poduzima koordinirane zajedničke aktivnosti na postizanju kompromisa koji će voditi stabilizaciji i zaštiti i jačanju države Bosne i Hercegovine.

(StarMo)