Naslovnica Izdvojeno SDA: Pijetet žrtvama Vukovara, ali i tzv. Herceg-Bosne

SDA: Pijetet žrtvama Vukovara, ali i tzv. Herceg-Bosne

415
presuda "Šestorci" u Haggu

Sarajevo — Stranka demokratske akcije (SDA) podsjeća da je danas godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tokom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. ‘Herceg-Bosne’. Umjesto toga zvaničnici HDZ-a BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve” – saopćeno je iz SDA.

Kako se u reagiranju tim povodom navodi, obilježavanje godišnjice tzv. ‘Herceg-Bosne’ predstavlja najgrublje vrijeđanje porodica ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti te paradržavne zajednice.

Iz SDA podsjećaju da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. ‘Herceg-Bosna’ bila udruženi zločinački poduhvat (UZP), koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje sa Hrvatskom.

“Zvaničan stav Evropske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina” – navodi se u saopćenju.

(StarMo)