Naslovnica Politika SDA odgovorila Milanoviću: Ne ‘oštri zube’ na BiH

SDA odgovorila Milanoviću: Ne ‘oštri zube’ na BiH

301
predsjednik SDA, Bakir Izetbegović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Stranka demokratske akcije smatra da zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti raspravlja o provedbi Dejtonskog sporazuma predstavlja novi populistički i protivpravni zahtjev Milanovića.

”Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne ‘oštri zube’ na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz SDA, prenose bh. mediji.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Daytona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, naveli su iz SDA te pozivali Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tokom diskusije.

”Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru. Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način. To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske”, navodi se u saopćenju SDA.

(StarMo)