Naslovnica Izdvojeno SDA odgovorila HNS-u: I Džokeri su se predstavljali kao ‘antiteroristička jedinica’

SDA odgovorila HNS-u: I Džokeri su se predstavljali kao ‘antiteroristička jedinica’

531

Sarajevo — SDA je reagovala na HNS-ovo saopštenje za javnost, upućeno povodom terorističkih napada u Francuskoj. U SDA smatraju kako to saopštenje predstavlja “podmukao pokušaj da se ideološke tenzije i sigurnosni problemi iz Francuske prenesu u Bosnu i Hercegovinu i iskoriste protiv Bošnjaka”.

“U vezi sa ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv ‘islamskog terorizma i ekstremizma’, podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv ‘islamskih fundamentalista’, te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili zvanično definisani kao ‘antiteroristička jedinica’.

U haškim presudama (Šestorci, Kordiću, Blaškiću i dr.), koje su dobro poznate francuskoj javnosti, detaljno je opisano kako su HDZ i HVO pokolj 116 civila, uključujući ubijanje tek rođene djece i žena, pokušavali predstaviti kao ‘borbu protiv terorista’, koristeći se identičnom ‘antiterorističkom’ retorikom, kakvu su u julu 1995. u medijima koristili Radivoje Miletić, Milan Gvero, Zdravko Tolimir i dr, dok su istovremeno organizirali masovne egzekucije civila.

Očigledno je da HNS danas, jednako kao i 1993, Bošnjake želi predstaviti teroristima i narodom kojem nema mjesta u Evropi. To je licemjerna poruka politike koja se ne odriče naslijeđa zločina i kojoj cilj nije mir i saradnja među narodima.

Umjesto što se samoproglašava zaštitnicima i ‘nositeljima europskih vrijednosti’, ta politika bi svoje evropejstvo trebalo da pokaže prihvatanjem presuda Haškog tribunala koje se odnose na ‘pokušaj stvaranja hrvatskog entiteta na tlu BiH’, a zatim i niza presuda Evropskog suda za ljudska prava kojim se afirmira jednakost građana u izbornom procesu, uključujući i presudu po apelaciji Sejdić-Finci”, stoji u saopštenju SDA.

(StarMo)