Naslovnica Politika SDA o ulozi Rusije u BiH: Neskriveno i direktno uplitanje…

SDA o ulozi Rusije u BiH: Neskriveno i direktno uplitanje…

214
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Paradoksalno je da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS – navedeno je u saopštenju iz SDA.

Iz ove stranke dodaju da “upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH”.

“Ruska Federacija je decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa.

Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU” – tvrde u SDA.

(StarMo)