Naslovnica Politika SDA o Srebrenici: Donacije Srbije ne mogu biti iznad istine

SDA o Srebrenici: Donacije Srbije ne mogu biti iznad istine

356
foto: RSE

Sarajevo — Postavljanje plakata sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici predstavlja provokaciju upućenu bošnjačkim povratnicima te preživjelim i porodicama žrtava genocida u Srebrenici uoči 25. godišnjice, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

– Podsjećamo da je Vučić, uoči obilježavanja 20. godišnjice, predvodio diplomatsku inicijativu s ciljem da se u Vijeću sigurnosti obori britanska rezolucija o genocidu u Srebrenici, a taj stav nije promijenio sve do danas.

Republika Srbija i njeni zvaničnici do danas ne samo da ne priznaju, već aktivno negiraju presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, uključujući i presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđena odgovornost države Srbije za genocid – kaže se u saopćenju SDA.

Imajući u vidu navedene činjenice, navodi dalje SDA, potpuno je jasno da je postavljanje plakata s Vučićevim likom uoči 25. godišnjice genocida sramotan postupak načelnika Mladena Grujičića jer ni donacija srbijanskih vlasti od pet miliona ni bilo koji drugi novac ne može biti iznad istine o genocidu i osjećanja porodica ubijenih Srebreničana.

U gradu u kojem je počinjen genocid, uoči obilježavanja 25. godišnjice, jedini plakati koji bi trebali stajati uime općinske vlasti jesu plakati koji iskazuju saosjećanje sa žrtvama, a plakati uime srbijanskog predsjednika, samo s porukom izvinjenja za učešće u genocidu zemlje koju predstavlja, navode iz SDA.

(StarMo)