Naslovnica Politika SDA o Dodikovim prijetnjama otcjepljenjem

SDA o Dodikovim prijetnjama otcjepljenjem

479
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Prijetnje Milorada Dodika secesijom, izrečene u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsjednika Srbije, ponovo su prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja zvaničnog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori, saopćeno je iz SDA.

Iz ove stranke ističu da ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić sa riječi pređe na djela.

“To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvosmileno uskrati podrška Dodikovoj politici, koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini, nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o ‘ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima’. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao”, navodi se u saopćenju, prenijeli su bh. portali.

SDA, naglašava se, nikada neće pristati na Dodikove ultimatume. Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i da deblokira državne institucije.

“Kriza koju je ponovo prouzrokovao, najviše štete nanijeće upravo njemu i entitetu RS”, zaključuje se u saopćenju za javnost SDA.

(StarMo)