Naslovnica Politika SDA: Ni 25 godina nakon masakra…

SDA: Ni 25 godina nakon masakra…

305

Sarajevo — Skandalozno je da ni dvadeset i pet godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43-oje i ranjeno 84-ero Sarajlija, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (KOSDA) Sarajevo.

Iz KO SDA podsjećaju da je u procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. vojske Republike Srpske, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić.

Kako nadalje navode, “Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS-a, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori”.

– Apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu s Gordanom Tadić, jeste da postoje svjedočenja vojnika tzv. vojske Republike Srpske u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a da Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju – navodi se u saopćenju, koje prenose bh. portali, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)