Naslovnica Politika SDA: Nerealne pretenzije Srbije

SDA: Nerealne pretenzije Srbije

275
predsjednik SDA, Bakir Izetbegović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum – saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U saopćenju se navodi da tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu teza.

“BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno”, navode iz SDA, prenosi Fena.

Dodaje se da unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, „te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH“.

“Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda.

Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana ‘da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine'”, navodi se u saopćenju SDA.

(StarMo)