Naslovnica BiH SDA “ne prihvatata ultimatum Dodika i Čovića”

SDA “ne prihvatata ultimatum Dodika i Čovića”

362
foro arhiva

Sarajevo — Stranka demokratske akcije (SDA) navodi kako “ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića”, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove stranke.

Iz SDA pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, “ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima”.

“Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS. Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva – ističu iz SDA.

U saopćenju za javnost navodi se da bi ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava “proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti”.

-Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu – saopćeno je iz SDA.

(StarMo)