Naslovnica Politika SDA: Na redu je da Dodik bez odgađanja…

SDA: Na redu je da Dodik bez odgađanja…

242
foto arhiva

Sarajevo — Nakon što je naložio skidanje table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, na redu je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, bez odgađanja, naredi oduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću, smatra Stranka demokratske akcije.

Kako navode iz te stranke skidanje table sa imenom Radovana Karadžića predstavlja pozitivan korak, koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, potpuno je nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla sa imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština entiteta RS, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom, upozoravaju iz SDA, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Također ističu kako bi “Dodiku i SNSD-u trebalo da budu jasne poruke koje je više od 40 svjetskih državnika ove godine poslalo sa obilježavanja genocida u Srebrenici, a u kojima je jasno rečeno da je nedopustivo gloroficiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici”.

– Ove poruke su potvrđene zaključcima ambasadora u Vijeću sigurnosti i Vijeću za implementaciju mira – navodi se u saopćenju SDA.

(StarMo)