Naslovnica Politika SDA Mostara prozvala Baraliju: Služi se “lošim spinovima”…

SDA Mostara prozvala Baraliju: Služi se “lošim spinovima”…

549
foto arhiva

Mostar — Nikakvi spinovi, naročito oni loši, kojima se služi Irma Baralija, ne mogu sakriti činjenicu da je izdala Mostarce, a Mostar isporučila HDZ-u BiH, saopćili su iz Gradskog odbora SDA Mostar.

“Ne pomažu joj ni tvrdnje o navodnom dogovoru SDA i HDZ-a o “Izbornom zakonu po Čovićevoj mjeri”. Pravdanje izdaje takvim izgovorima mogla je iznositi prije nego što je svojim glasovima Naša stranka poklonila gradonačelničku poziciju HDZ-u. Od velike joj pomoći nije ni tvrdnja da je svojom izdajom željela spriječiti jačanje HDZ-ove pozicije za pregovaračkim stolom u pregovorima o Izbornom zakonu, istom onom zakonu na čiju je izmjenu pozivala jer on, kako je kazala, izaziva argumentovano nezadovoljstvo HDZ-a i njihovih glasača”, istakli su iz SDA Mostar.

Umjesto loših izgovora, dodaju, Baralija bi Mostarcima trebala ponuditi smisleno objašnjenje zašto je zaista Mostar predala u ruke HDZ-u, odnosno onima koji su odgovorni za kako kaže “kriminal” kojeg pokušava fakturisati SDA-u.

Pozivaju je i da kao vijećnik u Gradskom vijeću Mostara ispita sve nezakonite radnje koje su po njenim tvrdnjama bile u proteklom periodu jer po Statutu Grada Mostara ima pravo pristupu svim informacijama i aktima Gradske uprave.

“Dužna je također objasniti zašto čistoću borbe Armije Republike BiH u odbrani Mostara naziva “mitom” i izjednačava je sa karakterom borbe koju je Haški sud označio kao udruženi zločinački poduhvat. Oni koji danas čuvaju tekovine časne odbrane i oni koji čuvaju tekovine UZP-a nisu “kulturološki u pet deka”, kako to Baralija tvrdi, već se radi o civilizacijskoj razlici. Ona je suzdržanošću dala podršku ovoj drugoj strani, “pet deka” odgovornijoj za to što Mostar danas nije grad kakav je trebao biti i kakav Mostarci zaslužuju”, navode iz SDA Mostar.


Dužna je, nastavljaju, objasniti Mostarcima zašto je tražila prekid sjednice Gradskog vijeća radi dodatnih konsultacija nakon njihovog prijedloga o rotaciji gradonačelnika.

– Da li je izvršila dodatne konsultacije, i s kim? Sa Koalicijom za Mostar sigurno nije, možda sa HDZ-om. Da li je za vikend dodatno poskupila cijena glasa za gradonačelnika? – pitaju se u saopćenju.

 

(StarMo)