Naslovnica Politika SDA: Kolinda pokazala “pravo lice”

SDA: Kolinda pokazala “pravo lice”

515
Kolinda Grabar-Kitarović

Sarajevo — Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je u saopćenju za javnost da je, odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još jednom pokazala “svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini”.

“Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima”, navodi se u saopćenju SDA, prenose bh. portali.

Kako navode iz ove stranke, važno je podsjetiti se da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

Odavanje počasti takvoj figuri, ističe SDA, znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH koju vrlo dobro razumijemo.

“Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja”, kaže se u saopćenju SDA.

(StarMo)