Naslovnica Politika Kolegij SDA o audio snimku

Kolegij SDA o audio snimku

210

Mostar — Kolegij SDA oglasio se nakon današnje sjednice, kako je saopšteno, povodom objavljivanja audio snimka, vezanog za izbornu skupštinu KO SDA Sarajevo.

Kolegij SDA utvrdio je i Predsjedništvu SDA predložio više zaključaka. “Najoštrije se osuđuje svaki vid eventualne nezakonitosti i manipulacije vezanih kako za sam sadržaj snimka, tako i za način i motive nastanka i distribucije”, stoji u saopštenju, objavljenom na internet-stranici SDA.

“Očekujemo od nadležnih organa da utvrde zakonsku odgovornost svih aktera. Političku odgovornost za sve aktere utvrđivat će Predsjedništvo SDA”, dodaje se u saopštenju.

Iz SDA dalje navode kako je Kolegij SDA primio na znanje neopozivu ostavku Asima Sarajlića na poziciju potpredsjednika Stranke i predsjednika i člana Kadrovske komisije SDA.

“Predsjedništvo SDA će bez odlaganja pokrenuti proceduru utvrđivanja političke odgovornosti svih ostalih aktera ovog slučaja. Predsjedništvo SDA će zadužiti Etički odbor Stranke koji će postupati kao komisija koja će provesti postupak i predložiti mjere odgovornosti Predsjedništvu Stranke. Izborna komisija SDA će u skladu sa svojim nadležnostima u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih za regularnost izbornog procesa za Kantonalni izvršni odbor Sarajevo i Predsjedništvu SDA podnijeti izvještaj”, stoji na kraju saopštenja SDA.

Mediji su prenijeli kako je zaključke sa Kolegija SDA pročitao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a najavio je i da će Predsjedništvo SDA zadužiti Etički odbor stranke, koji će u ovom slučaju postupati kao komisija, da predloži mjere odgovornosti.

“Izborna komisija SDA će u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih za regularnost izbornog procesa”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je također istakao, u vezi sa pozicijom Sarajlića u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, da ima pravo da bude na poziciji na koju ga je narod izabrao. Dodao je i da ne treba zaboraviti da je Sarajlić branio BiH i da je dva puta teško ranjen.

Naveo je i da će načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić snositi političku odgovornost jer, smatra Izetbegović, trebao je ovakvu stvar prvo prijaviti nadležnim državnim organima i Predsjedništvu SDA.

“Da se eventualno zaustavi proces na vrijeme i da ne ugrozimo ugled stranke i proces. Ovo je, između ostalog, i protuzakonito”, rekao je Izetbegović.

(StarMo)