Naslovnica Politika SDA: “Ko sa đavolom tikve sadi…”

SDA: “Ko sa đavolom tikve sadi…”

243
foto arhiva

Sarajevo — Stranka demokratske akcije oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore posljednjih dana, saopšteno je u srijedu iz te političke partije.

“Sa velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci.

Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih opozicionih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom.

Na prijetnje ‘novom Srebrenicom’ u Pljevljima ne smije niko ostati ravnodušan, niti se takve prijetnje, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorisati.

Institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike, jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima”, navodi se u saopštenju.

Iz SDA navode i da politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, a to su, kako stoji u saopštenju, zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, “dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući ‘sve strane’ na suzdržanost, čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje”.

“Posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima. Ko sa đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti”, navodi se u saopštenju SDA.

(StarMo)