Naslovnica Politika SDA: Još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve

SDA: Još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve

194

Sarajevo — Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se u vezi sa najavljenim održavanjem mise za Bleiburg u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu.

Saopćenje SDA portal Faktor.ba prenio je u cjelini:

Uzimajući u obzir da je ovo obilježavanje najavljeno kao dio programa “Hrvatskog križnog puta”, koji se svake godine održava u susjednoj Hrvatskoj, očigledno je da se radi o događaju koji za primarnu svrhu nema sjećanje na nedužni dio žrtava (žene i djeca), već rehabilitaciju pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa.

Posebno uznemirava što je ova vijest plasirana uoči Dana pobjede nad fašizmom u Evropi, sa očiglednim ciljem da se negativna simbolika obilježavanja Bleiburga u međunarodnoj javnosti dovede u vezu sa imenom i ugledom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Da je riječ o skupu na otvorenom, uz uobičajena fašistička obilježja, vlasti u Sarajevu bi imale razlog da postupe jednako kao i austrijske vlasti koje su ga zabranile, ali imajući u vidu da je BiH sekularna država ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede.

Kao politička stranka zadržavamo pravo da osudimo organiziranje ovog skupa, pozivajući se na činjenicu da su u Sarajevu još uvijek živa sjećanja na teror Maksa Luburića u kojem je zvjerski pobijeno preko 10.000 građana ovoga grada.

Nakon odluke da organizira predavanje osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću na Sveučilištu u Zagrebu, ovo bi bila još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve, te pozivamo kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da to ne rade.

(StarMo)