Naslovnica Politika SDA HNK: Zvizdić, Mušić i Špago posjetili Jablanicu, Mostar i Stolac

SDA HNK: Zvizdić, Mušić i Špago posjetili Jablanicu, Mostar i Stolac

883

Mostar — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Denis Zvizdić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago posjetili su hercegovačke općine Jablanicu i Stolac, te Grad Mostar.

U sklopu ove posjete održani su radni sastanci sa mendžmentima HE Jablanica, Elektodistribucije Mostar, Hercegovinalijek Mostar, Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru i Doma zdravlja Stolac, saopšteno je u srijedu iz Kantonalnog odbora SDA HNK.

Delegacija je obišla radove na gradilištu puta Stolac-Neum, te je održan zajednički sastanak sa predstavnicima gradskih i općinskih organizacija SDA u Hercegovini, regionalnim odborom Istočna Hercegovina, kao i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u HNK.

Serija sastanaka počela je u Upravnoj zgradi Hidroelektrana na Neretvi u Jablanici, gdje su delegaciju dočekali načelnik Općine Salem Dedić, direktori HE Jablanica Ramiz Zahirović i Rasim Idrizović, te direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta. Domaćini sastanka napravili su presjek stanja u Jablanici u ovom periodu sa prijedlozima potrebnih mjera, prije svega za ekonomski oporavak i prevazilaženje ekonomskih poteškoća, kao i pregled poslovanja ovih javnih preduzeća od vitalnog interesa za BiH.

Tokom posjete Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru delegacija se sastala sa direktorom ove ustanove dr. Zlatkom Guzinom i direktorom Doma zdravlja Stari Grad dr. Edinom Kapetanovićem. Zvizdić je naglasio da je izuzetno važno da organi izvršne vlasti u vremenu pandemije imaju solidaran i pravičan pristup zdravstvenim ustanovama u cijeloj zemlji, pa tako i u HNK. Konstatovao je i da Sveučilišna klinička bolnica nije ustanova samo za građane hrvatske nacionalnosti, već za sve stanovnike HNK, pa i šire.

Govoreći o ekonomskim posljedicama pandemije, kao i o aktivnostima za oporavak u Mostaru i Hercegovini, Zvizdić je naglasio da je najviše pogođen turizam od kojeg živi značajan broj ljudi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, koji je posljednjih godina doživio visok stepen razvoja.

“Dobra okolnost je što se otvaraju nove mogućnosti u oblasti poljoprivrede. Razgovarali smo i o načinu na koji se mogu plasirati sredstva iz stabilizacijskih fondova Razvojne banke, koja će pomoći očuvanju radnih mjesta i obnovi privrednih tokova“.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Zlatko Guzin zahvalio se na posjeti i podršci ovoj zdravstvenoj ustanovi, informišući delegaciju o načinu rada u vremenu pandemije, ali i o drugim planovima Kantonalne bolnice. Direktor Guzin je naglasio da ova bolnica sa izuzetno mladim kadrom ljekara ima veliku perspektivu kojoj je potrebna dalja podrška u budućem radu i razvoju.

Tokom posjete Stocu delegaciju je dočekao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salmir Kaplan, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste BiH Bekir Isaković i dr. Alis Boloban.

Mušić je istakao veliki značaj gradnje puta Stolac-Neum, kao i projekat gradnje autoputa na koridoru VC tretirajući ih kao generacijske projekte. „Kroz cijeli prostor Hercegovine, od Konjica do Neuma mora postojati sinergija i zajedničko djelovanje svih kako bi se što manje osjetile posljedice pandemije korona virusa. Podrška privrednim i infrastrukturnim projektima uz neophodnu solidarnost pomoći će nam da se prije vratimo u normalnije tokove“, istakao je Mušić.

Za vrijeme obilaska Doma zdravlja Stolac-Uzunovići, Zvizdić je uručio pomoć u zaštitnim sredstvima toj zdravstvenoj ustanovi za efikasniju borbu protiv koronavirusa. Takav oblik pomoći uručen je i domovima zdravlja u Konjicu, Jablanici, Domu zdravlja Šćipe kao i kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

(StarMo)