Naslovnica Mostar SDA HNK: Premijer Herceg “pokazao selektivan pristup i isključivost”

SDA HNK: Premijer Herceg “pokazao selektivan pristup i isključivost”

394

Mostar — Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije je osudio “postupke premijera HNK Nevenka Hercega koji uslijed pandemije koronavirusa i opasnosti kojoj su izloženi svi stanovnici našeg kantona, provodi jednostrane, bolje rečeno jednonacionalne političke poteze i dodatno komplicira i onako složenu situaciju”.

Sastanak gospodina Hercega sa premijerima Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10 održan je bez konsultacija sa preostalim članovima Vlade HNK iz reda SDA, te ga smatramo jednostranim dnevnopolitičkim činom koji ne može rezultirati zvaničnim stavom ovog kantona – stoji u saopštenju za javnost, te se dalje dodaje:

“Svi raspoloživi kapaciteti koji nam stoje na raspolaganju moraju biti usmjereni na borbu i sprečavanje širenja opake bolesti, a ne na zloupotrebe pozicije i jeftino politikanstvo. U ovakvoj situaciji nužnim i neodložnim smatramo imenovanje komadanta štaba Civilne zaštite HNK koje je upražnjeno zbog zdravstvenog stanja jednog od ministara, a koji je ranije imenovan na tu poziciju.

SDA HNK u više navrata upozoravala je gospodina Hercega da ovaj kanton ne smije dozvoliti da ta pozicija bude upražnjena, kao i na potrebu imenovanje novih članova štaba Civilne zaštite, koji bi svojim znanjem, stručnim kompetencijama i iskustvom doprinijeli sprečavanju propusta koji se bilježe na terenu.

Predstavljajući se kao komadant Civilne zaštite bez potrebnog legitimiteta, gospodin Herceg svojim pristupom na terenu, čak i u vanrednom stanju, pokazao je selektivan pristup i isključivost. Kao premijer HNK Nevenko Herceg do sada nije poduzeo potrebne i očekivane poteze za područje Općine Konjic koja je najpogođenija epidemijom koronavirusa u kantonu i Federaciji BiH, te takvo ponašanje smatramo nedopustivim.

Pozivamo predstavnike HDZ BiH na razumno i zajedničko djelovanje u ovoj teškoj situaciji, kao i na rad za dobrobit svih naših građana, bez izuzetka i nacionalnih predznaka” – stoji u saopštenju KO SDA HNK.

(StarMo)