Naslovnica Politika SDA HNK: “Koaliranje na izdaji Mostara, SDP neuspješno pokušava opravdati”

SDA HNK: “Koaliranje na izdaji Mostara, SDP neuspješno pokušava opravdati”

190
foto arhiva

Mostar — Kantonalna organizacija (KO) SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasila se u subotu saopštenjem za javnost u povodu “licemjernog, već viđenog, uobičajenog, populističkog obraćanja SDP-a HNK”.

“Histerični ispadi SDP-a, praćeni standardnim optužbama i prizemnim vrijeđanjem suprostavljenih političkih subjekata (uglavnom i najčešće SDA) sa očiglednom namjerom preusmjeravanja pažnje javnosti sa gorućih državnih problema na lokalne teme postaju zabrinjavajuća konstanta, i zanimljivo, dolaze uvijek u periodima kada se BiH suočava sa nasrtajima na njen državni identitet, odnosno blokadu vitalnih, državnih institucija.

Logičkim se nameće pitanje, zašto, u čijem interesu ili u korist kojih politika (političkih stranaka) to rade?”, stoji na početku saopštenja SDA HNK-a.

U toj stranci tvrde kako je zajednička karakteristika većine “SDP-ovskih performansa” za javnost je “optužiti SDA i pokušati je diskreditirati, preciznije, umanjiti njenu političku snagu i značaj u međunarodnim krugovima”.

“… upravo u vremenu kada se kao državotvorni politički subjekt na teritoriji cijele BiH odlučno sa konkretnim mjerama i potezima, kroz institucije BiH suprotstavlja Dodikovom SNSD-u i Čovićevom HDZ-u u njihovom pokušaju prekrajanja unutrašnjeg uređenja naše zemlje”, dopdaje se u saopštenju.

U SDA smatraju kako je HDZ u Mostaru i Hercegovini prema izbornom rezultatu “jedini mogući subjekt sa kojim izvršna i zakonodavna vlast uopće može funkcionirati”, pa optužbe SDP-a prema SDA za koaliciju sa HDZ-om “nisu više ni smiješne, nego su apsulutno diletantske”.

“Budući da je cjelokupna javnost u BiH u direktnom prenosu sjednica Gradskog vijeća Mostara svjedočila kako je Naša stranka, koalicioni partner SDP-a na svim nivoima u BiH, svojim glasom direktno isporučila poziciju gradonačelnika Mostara HDZ-u BiH, svaka optužba SDP-a o bilo kakvim drugim koalicijama SDA postaje tragikomična i uvrijedljiva za građane Mostara i Hercegovine, jer su vitalne interese Bošnjaka Mostara izdali koalicioni partneri SDP-a!”, tvrdi se u saopštenju.

U saopštenju SDA se tvrdi i da su vijećnici SDP-a 2008. godine, kada su također mogli odlučiti o izboru Bošnjaka za gradonačelnika Mostara, 17 puta prilikom javnog glasanja “principijelno” bili suzdržani, “da bi kod tajnog glasanja bio izabran Ljubo Bešlić, koji je u poznatom, daljem političkom raspletu 12 godina ostao na toj poziciji”.

“Tek kada građanima i javnosti BiH pojasnite pod kakvim okolnostima i za čije interese ste izdali Bošnjake Mostara, iskazujući svojim postupanjem poniznu servilnost prema HDZ-u BiH, na taj način cementirajući poziciju Dragana Čovića, otvarajući mu mogućnost da Mostar predstavlja kao ‘stolni grad’ Hrvata, steći ćete legitimitet za dalji dijalog”, stoji u saopštenju SDA HNK.

(StarMo)