Naslovnica Politika SDA: Hitno poduzeti mjere na suzbijanju epidemije

SDA: Hitno poduzeti mjere na suzbijanju epidemije

322

Sarajevo — Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijeva od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane koronavirusom.

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio i zaključak kojim između ostalog smatraju i to da je ‘neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane, kao i selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova’.

– Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima. Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca, omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim osobama čije je poslovanje ugroženo; te formirati garancijske fondove na nivou BiH, FBiH i kantona – ističe se.

Kolegij SDA navodi i da su ‘izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat’.

– Formiranje probosanskog bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja tog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka, uz puni konsenzus – saopćeno je iz SDA.

(StarMo)