Naslovnica Politika SDA: Forto ide u Srbiju “na poklonjenje”

SDA: Forto ide u Srbiju “na poklonjenje”

429
Edin Forto

Sarajevo — Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje odluku premijer KS Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju “na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu”.

Skandalozno je da je Forto na sastanku sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na “povezivanje”, jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – tvrde u SDA.

Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će “na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu”, o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri «s», a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio.

Institucije Bosne i Hercegovine trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosna i Hercegovina – smatraju u SDA te dodaju:

“Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike.

Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah da uputiti javno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine”.

(StarMo)