Naslovnica Politika SDA: Forto i Konaković da podnesu ostavke…

SDA: Forto i Konaković da podnesu ostavke…

279
Forto i Konaković

Sarajevo — Kantonalni odbor SDA u Sarajevu pozvao premijera KS Edina Fortu i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića da “podnesu ostavke zbog slučajeva Zornić i Bogunić”.

“Činjenica je da je voljom Fortine vlade za direktora javnog preduzeća imenovano lice koje je osuđeno za najteže zločine tokom rata, nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija KS, već i ugledu grada Sarajeva, a porodicama žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture, a ne da se stvar zataškava kroz fiktivne smjene u nekim nevažnim partijskim komisijama”, navodi se u saopćenju.

SDA tvrdi da je drugi razlog zbog kojeg su Konaković i Forto izgubili sav kredibilitet jeste svjedočenje njihove ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, u kojem je naveden čitav niz protivzakonitih i koruptivnih aktivnosti dvojca Forto-Konaković.

“Dijelovi tog svjedočenja sadržavaju i elemente krivičnog djela, poput pokušaja pronevjere 500.000 KM javnog novca i narušavanja ustavnog poretka i zakona KS.
Zbog svega navedenog, i budući da je proteklih dana postalo očigledno da su u potpunosti kompromitirali funkcije koje obavljaju, pozivamo Fortu i Konakovića da pokažu minimum političke odgovornosti i podnesu neopozive ostavke”, zaključuju u saopćenju

(StarMo)