Naslovnica Izdvojeno SDA: Dodikov “otvoreni napad na ustavni poredak”

SDA: Dodikov “otvoreni napad na ustavni poredak”

421
foto arhiva

Sarajevo — Najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će “postaviti punktove MUP-a RS” na državnu granicu i međuentitetsku liniju predstavlja “otvoren napad na Dejton i ustavni poredak”, navode iz SDA.

“Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, entitetska policija ne može postavljati nikakve punktove na državnu granicu niti na entitetsku liniju. Pravo da štite i kontrolišu državnu granicu imaju isključivo državne institucije – Granična policija po Zakonu o graničnoj kontroli, i Oružane snage BiH po odluci Predsjedništva BiH. Štaviše, zakonom je entitetskoj policiji zabranjeno da ulaze u pograničnu zonu, a Ustavom BiH je izričito zabranjeno entitetima da na bilo koji način ograničavaju kretanje na međuentitetskoj liniji”, navode iz SDA.

Dodikova prijetnja da će postaviti punktove entitetske policije predstavlja otvoreni napad na ustavni poredak i novu prijetnju miru u Bosni i Hercegovini, navode iz SDA. te dodaju:

“Ako Dodik misli da će, u trenutku kada su svi u BiH i svijetu zaokupljeni virusom, ostvariti dio separatističkih planova grdno se vara, jer patriotske snage neće to posmatrati skrštenih ruku. Dodik ovakvim potezima može samo ugroziti dejtonski mir”, stoji u saopćenju SDA.

(StarMo)

(StarMo)