Naslovnica Politika SDA brani Novalića – “Nedopustivi pritisci”…

SDA brani Novalića – “Nedopustivi pritisci”…

452
Fadil Novalić

Sarajevo — Klub federalnih zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), povodom “sve učestalijih prozivki, kritika i otvorenih napada” na federalnog premijera Fadila Novalića upućenih iz Banovića, u vezi s RMU “Banovići” d.d. Banovići, smatra da su takvi pritisci “nedopustivi”.

Iz tog kluba podsjećaju da je Vlada Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem u dosadašanjem radu donijela nekoliko odluka i zaključaka koji su vrlo jasni i više puta transparentno izneseni u javnost.

“Netačna je tvrdnja da će RMU “Banovići” d.d. Banovići ući u Koncern JP Elektorpirvreda BiH, odnosno da program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH to uopće predviđa.

Netačne su i tvrdnje o odustajanju finansiranja i izgradnje Termoelektrane Banovići Blok 1-350 MW. Vlada Federacije BiH je na 193. sjednici održanoj 3. septembra ove godine prihvatila informaciju resornog ministarstva, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o dosad realiziranim aktivnostima za finansiranje i izgradnju pomenutog Bloka TE Banovići, uz zaključak da podržava realizaciju ovog projekta kojim je zadužila NO i Upravu Društva RMU “Banovići” da nastave započete aktivnosti vezane za ovaj projekt – navodi se u saopćenju.

Kako je dalje navedeno, krajnje je neprimjerena i manipulacija s informacijama o otpuštanju rudara iz RMU “Banovići”. Javnost je u nekoliko navrata obaviještena da je Vlada Federacije BiH na prošloj sjednici dala saglasnost za prijem 141 radnika koji trenutno rade na određeno vrijeme u RMU “Banovići”. Radi se o saglasnosti za nastavak konkursne procedure za prijem ovih radnika, i to 52 radnika za Površinsku eksploataciju, 50 za Podzemnu eksploataciju, 21 radnika za separaciju i 18 za Željeznički transport. Tražena je saglasnost i za prijem još 11 radnika, ali pošto se radi o radnicima u administraciji i ugostiteljstvu, takva saglasnost nije data.

Klub federalnih zastupnika SDA daje punu podršku federalnom premijera Fadilu Novaliću i oko održavanja Skupštine RMU “Banovići” jer je postojećem sazivu Nadzornog odbora istekao mandat.

“Smatramo da je nedopustivo da se na federalnog premijera Fadila Novalića, zbog poslova koje obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom propisanih ovlasti, vrše politički pritisci koji idu do te mjere da se čak proglašava personom non grata na području općine Banović”i – ističe se u saopćenju Kluba federalnih zastupnika SDA.

(StarMo)