Naslovnica Politika SDA: Bista Koljeviću “skandalozan i anticivilizacijski čin”

SDA: Bista Koljeviću “skandalozan i anticivilizacijski čin”

715
Nikola Koljević

Sarajevo/Bnaja Luka — Iz Stranke demokratske akcije reagovali su na postavljanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci te su kazali kako to “predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti entiteta RS”.

Iz SDA navode da je Nikola Koljević po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

“Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim”, kažu iz SDA.

Ističu kako “posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika”.

“Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH”, naglašavaju.


Kažu i da “veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini”.

(StarMo)