Naslovnica BiH Schwarz-Schilling: EU da se odlučno pozicionira protiv scenarija o podjeli BiH

Schwarz-Schilling: EU da se odlučno pozicionira protiv scenarija o podjeli BiH

346
Christian Schwarz-Schilling

Berlin/Sarajevo — “Neslužbeni plan podjele BiH podigao je prašinu na Zapadnom Balkanu. EU se mora odlučno pozicionirati protiv takvih scenarija”, navodi se u članku koji je za Deutsche Welle napisao Christian Schwarz-Schilling.

Dok se BiH bori s pandemijom, neuspjelim Covax-programom i vlastitim političarima, nekoliko dokumenata – takozvanih “non-papera” o BiH otišlo je za Brisel. Radi se o neslužbenim dokumentima, napravljenim da testiraju prihvatanje političkih prijedloga – piše novinar TAZ-a Erich Rathfelder.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je 22. marta u Briselu “non-paper” koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a kojim Hrvatska želi uglavnom da “pomogne” Bosni Hercegovini na njenom putu u EU.

Ovim “non-paperom” hrvatska vladajuća stranka HDZ podržava napore svoje sestrinske stranke – HDZ BiH da promijeni Izborni zakon u BiH na takav način da se može održati blokada države BiH a uz to i stalna kontrola i uticaj Hrvatske na donošenje odluka u BiH. Da ovo otvara put trećem entitetu i u konačnici njegovom pripajanju Hrvatskoj, na prvi pogled se ne prepoznaje u ovom “non-paperu” – piše njemački novinar.

(StarMo)