Naslovnica BiH Schwarz-Schilling: Dodik i Čović su trajna prijetnja miru u regionu!

Schwarz-Schilling: Dodik i Čović su trajna prijetnja miru u regionu!

395
Christian Schwarz-Schilling

Berlin — Dragan Čović i Milorad Dodik testiraju strpljenje međunarodne zajednice, upozorio je bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schillingu intervjuu za Fondaciju Heinrich Böll.

Dodaje i kako trenutni visoki predstavnik “ima instrumente da djeluje, te kako vjeruje da će se to brzo i desiti” – prenosi N1.

– Ovo je problem već duže vrijeme. Plan je da se kreira treći entitet – to je ono što Hrvati žele, dok Srbi žele otcjepljenje (entiteta) Republike Srpske od BiH. Ali znaju jako dobro da je to nemoguće. Ipak, nastavljaju tu igru zajedno, s ciljem da posiju brigu i strah među stanovništvom, kako bi zadržali moć i manipulirali izborima. Dok to rade, testiraju strpljenje međunarodne zajednice, jer sve ono što rade je u suprotnosti sa zakonima koji su na snazi, izjavio je bivši visoki predstavnik u BiH za Fondaciju Heinrich Böll.

Schwarz-Schilling smatra kako je “ovakva politika, udružena s propagandom i porukama mržnje zaista jako opasna”.

– Oni predstavljaju trajnu prijetnju miru u regiji. Kada se konstantno susrećete sa porukama mržnje, secesionističkim i nacionalističkim sloganima sa svih strana, to vodi mnoge u politički ekstremizam, gdje više ne postoji priča o suživotu i multuetničkoj državi. To je kad mržnja vlada, a to je jako opasno. U takvom okruženju trebate imati vrlo snažan karakter da bi prozreli istinu i pravi stav. Vidite kako je bitno imati iskrene političare na vodećim pozicijama – kazao je Christian Schwarz-Schilling.

Cijeli razgovor je na ovom LINKU…

 

(StarMo)