Naslovnica Život Scholz u UN-u: Nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija

Scholz u UN-u: Nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija

79
foto: bundeskanzler.de

New York — Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih “imperijalnih ambicija” samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz.

“Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju odbraniti se od ruskog napada”, poručio je Scholz, koji je održao govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, koje je započelo u utorak.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Scholz, ne predstavlja samo katastrofu za Evropu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da odbrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

“Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati nazad u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se nezavisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?”, upitao je Scholz.

Odgovor njega “kao Nijemca i Evropljanina” je da svi moraju osigurati da multipolarni i multilateralni svijet 21. stoljeća to i ostane, prenosi televizija N1.

Kako bi se taj cilj što uspješnije postigao, “globalni jug” trebao bi imati veću ulogu u svjetskim odnosima i poslovima, ocijenio je njemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine.

(StarMo)