Naslovnica BiH Schmidt uputio pismo…

Schmidt uputio pismo…

154
Christian Schmidt

Sarajevo — Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ BiH), potpredsjednicima Milanu Dunoviću (DF) i Meliki Mahmutbegović (SDA), te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u vezi imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

“Pišem Vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete sudije na četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, koji ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnog interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno sa samo četvero od sedam sudija, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa nema kvorum i blokirano je.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva otvorena upražnjena mjesta, uključujući na dan 16. oktobra 2019. godine listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine. Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze.

Stoga Vas pozivam da dovršite, bez daljeg odlaganja, imenovanje sudija na upražnjenim mjestima. Samo postupanjem u skladu s Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za iznalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje”, naveo je Schmidt.

(StarMo)