Naslovnica Politika Schmidt u Parlamentu BiH: Nećemo stajati po strani

Schmidt u Parlamentu BiH: Nećemo stajati po strani

113
foto: RSE

Sarajevo — Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt u četvrtak se prvi put zvanično, na vlastiti zahtjev, obratio poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“Nisam mogao očekivati u avgustu da će se BiH suočiti sa najozbiljnijim osporavanjem svoga suvereniteta”, rekao je na početku govora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ali, kako je naglasio, međunarodna zajednica pomno prati to pitanje [osporavanje suvereniteta BiH].

Kako je poručio, “ova zemlja se sastoji od entiteta i takva će ostati jer je to dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta kako je formulisano u Dejtonskom sporazumu”. “Jasno da niko nema interesa da vrati sat unazad. Međunarodna zajednica neće samo stajati po strani.”

“Naš zajednički interes je da doprinesemo mirnom razvoju događaja na Zapadnom Balkanu”, riječi su visokog predstavnika u BiH.

Schmidt je stava da građani BiH zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost. “Ono što ne zaslužuju je strah. Atmosfera straha i podjela samo će ubrzati odlazak mladih ljudi.”

Rekao je da su “neki izabrani predstavnici potpuno otišli ili selektivno bojkotuju Parlament”.

“To bi moglo ugroziti povjerenje glasača. Svi oni koji pokušavaju pričati priče i ne fokusiraju se na stvarne izazove, u krajnjoj liniji neće dobiti podršku. Vi znate bolje od mene koji su to izazovi, riječ je o mladim generacijama, o ekonomiji”, rekao je.

Kako je istakao, “poslanici su napustili institucije Bosne i Hercegovine, uključujući ovaj dom, upravo u vrijeme kada je prijeko potrebno kreirati reformsku alternativu”. “Napuštanje nije opcija”, poručio je Schmidt.

Sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH 28. oktobra nisu prisustvuju predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), koji od kraja jula bojkotuju rad državnih institucija iz protesta zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo Schmidtov prethodnik Valentin Inzko i kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Kako je naglasio šef Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), “danas je 28. oktobar, a državni budžet još nije usvojen”. “Privremeno finansiranje je samo do kraja decembra”.

“Činjenica da nije usvojen prije jula, govori da moramo raditi na tome. Riječ je o finansiranju državnih institucija”, kazao je.

Schmidt je prozvao predstavnike RS koji bojkotuju Parlament BiH.

“Ono što apsolutno ne razumijem je da neko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid, ratni zločin ili jedan narod. Ti amandmani služe žrtvama, porodicama žrtava, bez predrasuda. Ja sam Nijemac i znam o čemu je riječ”, rekao je visoki predstavnik.

O odlukama Ustavnog suda BiH

Visoki predstavnik u BiH je napomenuo da su Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

“Rješenje problema je tu. Dođite u institucije i Parlament i izradite zakone u skladu sa presudama suda i gotovo”, rekao je Schmidt.

“Neprihvatljivo je da institucije budu taoci i da se poništi svaka reforma postignuta u posljednjih 20 godina”, naglasio je.

“Zahvaljujući Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima osnovana je Agencija za lijekove na državnom nivou u skladu sa standardima EU. Šta je ovo, kakva je ovo politika – samo ukinuti, raspustiti takvu jednu instituciju? Zbog čega? Zbog zdravlja ljudi? Nemojte potcijeniti situaciju. Ja moram vidjeti odgovornost”, stav je Schmidta.

Oružane snage, VSTV, SIPA

“U vezi formiranja Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)… jednostrano poništavanje ovih, i bilo koje druge reforme, značilo bi ozbiljno nazadovanje BiH na putu ka Evropskoj uniji. Ko bi investirao u ovu zemlju?”, upitao je Schmidt poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema riječima Schmitda, “niti jedan od 14 prioriteta nije ispunjen i pozivam vas da radimo na tome i ovu zemlju vodimo naprijed”. “Ja radim na tim pitanjima da ne ostanem ovdje cijeli život jer ova zemlja zaslužuje to.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)