Naslovnica Politika Schmidt se oglasio: “Ozbiljno osporavanje nadležnosti…”

Schmidt se oglasio: “Ozbiljno osporavanje nadležnosti…”

118

Sarajevo — Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt navodi u saopštenju za javnost, 20. oktobra kako Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) predstavlja “ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

Narodna Skupština RS usvojila je u srijedu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS, kojim je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH.

“Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH”, ističe Schimdt, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH “jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji, koji su u upotrebi u BiH, budu sigurni, kvalitetni i efikasni”.

“To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH”, ističe se u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prije izjašnjavanja Narodne skupštine RS, visoki predstavnik pozvao je svakog pojedinačnog poslanika da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, te da pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS.

(StarMo)