Naslovnica Politika Schmidt: SAD “opet brinu o BiH”

Schmidt: SAD “opet brinu o BiH”

135
Christian Schmidt

Sarajevo — U opširnom intervjuu za Deutschlandfunk, visoki predstavnik Christian Schmidt upozorava na opasnost „prikradajuće disolucije BiH” i dodaje kako je sa velikom zahvalnošću propratio izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Bearbock u pogledu „uvođenja sankcija Dodiku i svim onima koji krše Dejtonski sporazum ili novac usmjeravaju u sopstveni džep”.

No, sankcije za Schmidta nisu jedini instrument.

„Zamislivo je i da se kondicionira odnosno uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija”, kaže Schmidt i ponavlja kako on u ladici ima Bonske ovlasti. „Ja imam ključeve od ladice i ništa ne isključujem”.

Schmidt kaže i kako misli da „Amerikanci razrađuju strategiju sa EU i Britancima”. „Oni su generala Peacha, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, imenovali za svog specijalnog opunomoćenika i on bi ovih dana trebao stići u BiH”

Na pitanje da li Putin vodi geopolitičke igre na Balkanu i kako on vidi posjetu Dodika Kremlju, šef OHR-a u BiH odgovara da je razgovor Putina i Dodika bio veoma kratak ali da Rusija podržava RS. Schmidt ukazuje i kako Dodik vuče poteze i u svjetlu predstojećih izbora, kao i da Rusija svima prodaje energente. Smatra i da je sretna okolnost što Srbija i drugi susjedi „nemaju interes u pogledu eskalacije krize”.

Na kraju intervjua za njemački radio Deutschlandfunk Schmidt navodi kako je u razgovoru sa savjetnikom za sigurnost američkog predsjednika Jakeom Sullivanom „stekao jako dobar utisak” i da smatra da se SAD „ponovo brinu” o BiH.

 

(StarMo)