Naslovnica Politika Schmidt: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo

Schmidt: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo

72
Christian Schmidt

Sarajevo — “Ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati”, poručuje budući visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) i član njemačkog Bundestaga, Christian Schmidt naglašavajući da se odgovorni moraju odlučno suprotstaviti prikrivanju i poricanju zločina.

On se oglasio u vezi sa presudom Ratku Mladiću, ustvrdivši kako je on jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je 8. juna pravosnažno pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

U objavi koju na svojoj Facebook stranici prenosi Fondacija Konrad Adenauer, Schmidt navodi da je ‘rad Haškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a također i za ljude širom svijeta’.

“Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje”, poručuje Schmidt, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Smatra kako svi građani BiH imaju pravo na miran suživot te pravo da znaju šta se desilo te da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja.

On navodi da je gorko iskustvo to što su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. vijeka, te da je međunarodna zajednica ‘predugo oklijevala prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji’.

“Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenira, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine”, ističe budući visoki predstavnik u BiH.

Schmidta su za novog visokog predstavnika u BiH 27. maja imenovali ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu (PIC) mira, nakon što je istog dana ostavku na tu poziciju podnio Valentin Inzko, koji je tu dužnost obavljao od 2009. godine.

(StarMo)