Naslovnica Politika Schmidt računa na pomoć i saradnju sa…

Schmidt računa na pomoć i saradnju sa…

92

Sarajevo — Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt poručio je u utorak nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem da nije došao u BiH da “sjedi, čeka i gleda”, nego da bude aktivan.

“Budite uvjereni da ću to i biti”, kazao je Schmidt nakon prvog sastanka s Predsjedništvom BiH u utorak, 3. augusta, kojemu nije prisustvovao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

“Prošle sedmice sam obaviješten da će sva trojica članova Predsjedništva BiH biti ovdje, a da nakon toga neće biti dijaloga. Sada se nadam da će biti obrnuto, da će nakon ovog danas biti dijaloga. Svima nam je dužnost da radimo zajedno za dobrobit naroda i države BiH. Nastavit ću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga za dobrobit ove zemlje”, kazao je Schmidt o nedolasku Dodika na sastanak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na sastanku u Predsjedništvu razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, s akcentom na nastavak saradnje na reformskom putu u cilju napretka i kreiranju demokratske države, zasnovane na evropskim vrijednostima.

Schmidt je istaknuo da u Evropskoj uniji (EU) nema razumijevanja za nesuradnju strana u BiH.

“Niko ne može shvatiti zašto ovdje neko ne želi raditi zajedno”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da u radu računa na podršku Vijeća za implementaciju mira u BiH koje ga je i imenovalo za novog visokog predstavnika.

“Računam na pomoć i tijesnu saradnju s EU i posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. To je najbolji korak naprijed. Poštovat ću Dejtonski sporazum i Ustav BiH, a prvi partner u radu mi je Predsjedništvo i institucije države BiH”, rekao je.

Visoki predstavnik u BiH je potcrtao da integritet BiH kao suverene države ​s dva entiteta mora biti zaštićen.

“Uz pomoć međunarodne zajednice, vratit ćemo BiH na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjavaju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, rekao je Schmidt novinarima nakon sastanka.

Potcrtao je da nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže da je onaj napredak koji se očekuje i da se ide naprijed, “već na svim odgovornim stranama u državi, entitetima, kantonima, općinama da rade zajedno”.

“Niko ne treba očekivati da neko sa strane dođe i stvori čudo.”

(StarMo)