Naslovnica Politika Schmidt: Plaše ljude i govore lažne stvari

Schmidt: Plaše ljude i govore lažne stvari

119
Christian Schmidt (foto: ilustracija)

Sarajevo/Banja Luka — Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za Nezavisne novine, istakao je da je spreman upotrijebiti bonske ovlasti ukoliko država bude ugrožena.

Kazao je da je predložio da se o svim otvorenim pitanjima razgovara, što uključuje pitanja državne imovine i Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ostajem optimista da ćemo o tim pitanjima naći zajednička rješenja koja će biti jako dobra. Moja ponuda je i dalje otvorena i u odnosu na predstavnike RS. Treba sarađivati na bazi povjerenja i ja sam za to spreman”, rekao je Schmidt, prenosi Klix.ba.

Istakao je da iako ga neki političari iz bh. entiteta Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika, on ima mnogo više prijateljske podrške nego što se misli.

“Problem u BiH je što se većina političara, uglavnom gospode, ponaša kao da oni čine državu. Upravo kad je riječ o pregovorima, ja sam predložio da tamo gdje je navodno nešto spriječeno ili ako nešto ne funkcioniše, da se o tome razgovara, a ne da se odmah dovodi u pitanje egzistencija i spominju nekakve više sile. Ja sam rekao, hajde da riješimo tu i tu stvar na nivou entiteta ili ovaj drugi dio na nivou države. Nije to nikakav vražiji posao. Ovdje u BiH nažalost mnogi političari to koriste da izvuku neku korist za sebe. Oni plaše ljude, dijelom čak tvrde lažne stvari”, kazao je Schmidt.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)