Naslovnica Politika Schmidt: Oni koji žele u EU, moraju poštovati evropske direktive

Schmidt: Oni koji žele u EU, moraju poštovati evropske direktive

85
Christian Schmidt (foto: ilustracija)

Sarajevo — Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izjavio je u Sarajevu u prvom obraćanju medijima kako u BiH ne treba energija da se troši na cementiranje podjela.

“Ponekad imam osjećaj da se previše vremena troši na narativ prošlosti. Znam da teška istorija i situacija nije nešto što su započele žrtve 1990. ili 1992. Ljudi su i prije trpili nepravde i to uključuje i neuspjeh Evropljana, pa i mojih prethodnika da dobro donesu procjenu situacije na Balkanu. Nisam ovdje zbog narativa, već da budem pošteni posrednik i da shvatimo u 21. vijeku je potrebno da uvidimo istoriju, da je poštujemo, poštujemo žrtve, bez obzira koje je nacionalnosti bilo koja od žrtava”, kazao je Schmidt, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je kazao i da se treba gledati u budućnost, ali da se mora prihvatiti ono što je bilo u prošlosti.

“Govorim o pojedinačnoj krivici, nikada o koleektivnoj krivici naroda. Kao Nijemac znam o čemu govorim i nema prihvatljivog razloga da se veličaju pravosudni osuđeni ratni zločinci. Vaša zemlja i svuda u svijetu pokazuje se da i dalje ima puno toga da se uradi. Okrenimo se ka budućnosti. Oni koji žele da budu dio EU moraju poštovati evropske direktive”, poručio je Schmidt.

(StarMo)